A time-lapse fotózásról – írta [Sir]Bali

Time-lapse fotózás a Wikipedia szerint egy olyan technika, mikor a felvett képkockák sebessége jóval lassabb a lejátszott képkockák sebességénél. Látványosabban mondva: az idő fotózása.

Time-lapse technika használatával képesek vagyunk az elmúló időt megragadni és látványossá tenni. Bizonyára láttatok már filmekben olyan vágóképeket, mikor az égen végighömpölyögnek a felhők, vagy éjszakai városban színes csíkot húznak a kocsik gyors egymásutánban. De nagyon jól használható még mintázatok rögzítéséhez is, mely az emberi szem számára túlságosan lassan mennek végbe, például a hó olvadása, vagy egy virág kinyílása.

A dolog szépsége épp ugyanaz, mint a csúfsága: az elmúló idő. Hogy gyönyörű videokat tudjunk készíteni, ahhoz az egész eseményt real-time végig kell fotózni, hogy utána visszajátszva az egész percek alatt leperegjen. Ha mondjuk jégolvadásról szeretnénk videot, akkor ez nem olyan nagy probléma, az egész megvan egy óra alatt. De ha mondjuk napnyugtától napkeltéig akarjuk végigkövetni a csillagok útját, akkor bizony egész éjszaka exponálni kell.