A bőrviszketés sokrétű okai

Időnként, megmagyarázhatatlan módon azt érezzük, hogy itt-ott viszketni kezd a bőrünk, és ha nincs nyoma szúnyogcsípésnek, akkor nem is tudjuk, hogy mi lehet az oka. Sokfélék lehetnek a bőrviszketés okai, ezért ezek meghatározásához a kísérő bőrtünetek lehetnek a segítségünkre. Először is léteznek a különböző rovarcsípések, de ha a bőrviszketés kiütésekkel kísért, akkor gyanakodni lehet fertőző betegségre, mint például a himlő, vagy valamilyen allergiára, mint a csalánkiütés.

Ezektől veszélyesebb a bőrtünetekkel nem járó viszketés, ami bizonyos betegségekre utalhat. Ez lehet cukorbetegség, emésztőrendszeri vagy vérképzőszervi megbetegedés, rákos elváltozás is. Ugyanakkor a bőrtünettel nem kísért viszketés jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként egyaránt. Ugyanakkor létezik a bőrgyulladással járó viszketés, ami hámló, száraz, piros, időnként apró hólyagokkal borított, foltokban jelentkező ekcéma lehet. Bőrviszketés jelentkezhet a bőr kiszáradása miatt is. Bármi legyen is az oka ennek a kellemetlen tünetnek, egy remek minőségű, lehetőleg természetes összetevőkből álló viszketés elleni krém használata javasolt.

Olyan is előfordul, hogy egy anyajegy kezd el viszketni, ami szintén rendkívül kellemetlen. Viszkető anyajegy esetén nagy baj lehet! Ezt már nagyon komolyan kell venni, ugyanis ez a melanoma nevű bőrrák egyik tünete. A melanin termelését a pigmentsejtek az UV-sugárzás hatására kezdik meg. Ez a festékanyag a bőr természetes védekező rendszere a napsugárzás káros hatásai ellen. A melanoma a legveszélyesebb a bőrrák fajtái közül, könnyen áttéteket produkálhat, és a hatékony kezelése érdekében rendkívül lényeges a mihamarabbi felismerése és bőrszövetből történő teljes eltávolítása.

A napsugárzásnak leginkább kitett testrészeken alakul ki, új anyajegyek felszínén, illetve a már meglévő anyajegyeken kialakuló szokatlan elváltozások formájában. Életmentő lehet, ha viszkető anyajegy észrevétele esetén mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz fordul. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a veszélyes tüneteket, mert az élete múlhat ezen.