A Civaqua

Debrecenben néhány évvel ezelőtt egy új kezdeményezés ötlete indult útjára, mely elnevezése a Civaqua. Az elnevezése, vagyis civaqua, egy mozaikszó, mely magában foglalja a város lakosságát és a vizet, a civis és az aqua szavak összevonása által.

A civaqua projekt töb egy környezetvédelmi kezdeményezésnél. Debrecen városának, valamint a város környékének állapotjavítása van a projekt középpontjában. A civaqua ötletgazdái szeretnék megóvásáról azt a természeti csodát, mely számukra az otthont jelenti. A civaqua ötletének kiindulási pontja az úgy nevezett Nagyerdő kiszáradásának megakadályozása, illetve a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztése lenne, de ide tartozik az erdőspusztai tavak vízpótlása is.

Szerencsére az elmúlt évek során sikerült tizenhat millió forintot összegyűjteni ezen nemes célokra, most pedig a tervek megvalósítására kerül a sor. A civaqua kigondolói nem csak egy időszakos megoldást szeretnének létrehozni a hosszú évtizedek során megmutatkozó problémákra. A civaqua tevei szerint, az egész térség hosszú távú megmentését tűzték ki célul, melyre több időszakra lebontható tervet készítettek elő.

No de mi okozza a felemrülő problémákat? Már-már unalmas az éghajlat változásról beszélni úgy hazai körökben, mint világszerte. És bár sokan, sokat igyekeztek tenni a természet hanyatlása ellen,még mindig nem sikerült eleget. Az időjárás és az évszakok változása hosszú évtizedek alatt elkezdték tönkre tenni a természetet, a földet és benne élő élővilágot. A civaqua projekt célja a talajvíz leszállása elleni küzdelem, mely megvalósítását több fokozatban szeretnék megvalósítani.

A civaqua projekt első lépcsőfoka Tócó ér vízellátásának védelméről szól, melynek szerves részét képezi a Tisza. Innen egy ezerhatszáz milliméteres csővezetéket építenek ki, melyen keresztül érkezne az éltető folyadék. A másodpercenként kétszázhetven liter víz egyik helyről a másikra jutásában a Keleti főcsatorna mellett kiépített szivattyútelep segédkezne, mely nagy segítségére lenne az ottani élővilágnak.