A nagy családi ebédeknél gyakran poénodnak a gyerekkorunkból fennmaradt vicces történetekkel, emlékekkel. Ezek legfőképpen az ételek körül forognak, „emlékszel, hogy fújtad szembe velem a murok főzeléket”, „hogy fanyalogtál a tökfőzeléknek”, „elbújtál az ágy alá a spenótfőzeléktől”. És, igen a közös mind három történetben a főzelék. Valljuk be nem tartozott a kedvenc ételünk közé a főzelék egyik formája sem, hiába kecsegtettek a tökéletes tökfőzelékkel, nagyon nehezen adtuk be a derekunkat. Ez napjaink gyerek társaságával is hasonlóan alakul. Úgy tűnik a tökéletes főzelék recept még nem látott napvilágot, amely elnyerhetné az apróságok tetszését. Pedig egy könnyen elkészíthető, tápértékben gazdag ételről beszélünk, amit nagymamáink olyan gyakran és előszeretettel készítettek nekünk. Ám sokszor ez a remek főzelék is kiverte a biztosítékot.
A tökéletes tökfőzelék nagyi módra a forró nyári hőségben viszont egészen jó ebéd lehet. A titka abban rejlik, hogy a tököt olyan apróra reszeljük, hogy szinte észrevehetetlen, ezt a lereszelt tököt fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amíg puhul a tök, addig összekeverjük a tejfölt a tejszínnel és a liszttel. Amikor a tök megpuhult ízesítjük, majd hozzáadjuk a habarást, lassú tűzőn addig keverjük, amíg besűrűsödik. Mellé tálalhatunk tükörtojást, csirkemellet, fasírtot, ízlés szerint ki, amit kedvel, sőt még lehet ízesíteni citromlével, vagy kaporral is. A nagyi tökéletes főzelék receptje, legyen az bármilyen főzelék, a lassú tűznél való kavargatásban rejlik.