A napelemrendszer visszatéríti a ráköltött pénzt

Sokan értesülhettek róla, hogy a napelemrendszerekkel kapcsolatos szaldós elszámolást felváltja a bruttó elszámolás. Azonban ez kedvezőtlenebb a háztartásoknak, a rendszert mégis ideje átalakítani a jól működő nyugati mintákra. Már ezelőtt sem engedhette meg magának bárki, hogy napelemeket telepítsen a házára, így azonban valószínűleg még többen elzárkóznak majd a lehetőségtől.

A napelem pályázat egy tökéletes lehetőség ezen problémák kiküszöbölésére. Az információkat több ezzel foglalkozó cég weboldalán többnyire megtalálhatjátok. Én a napelemrendszer.info weboldaláról szeretek tájékozódni, mert mindenről részletesen beszélnek, illetve több ismerősünk nekik köszönheti a kiválóan működő napelemrendszereik kivitelezését.

A napelem pályázat megjelenését is jól becsülték, melyben arra készítettek fel, hogy 2023-ban várhatóan megjelenik egy erre vonatkozó bejelentés. Erre majd később visszatérek. Kezdjük először a 2020 őszén bejelentett vissza nem térítendő támogatással, mely nemcsak a napelemekre terjedt ki, hanem alapvetően az otthonfelújításra irányult. Ezzel a pályázattal a munkálatok költségének felét, azaz 50%-át lehet kiváltani. Ezt az ötven százalékot is megosztva, felét az anyagköltségre, felét a munkaköltségre lehetett fordítani. A maximum megszerezhető állami támogatás 3 millió forintot tesz ki. Ez az otthonfelújítási támogatás 2021-ben indult meg, és 2023 december 31-ig érdemes lebonyolítani. Ugyanis aki eddig az időpontig él az alkalommal, az ugyanúgy be tud csatlakozni a szaldós elszámolás rendszerébe. (Meg kell jegyeznem, hogy csak abban az esetben, ha 2022 októberéig benyújtották a jelentkezést.) Ez volt az az intézkedés, mellyel együtt át akarták vezetni a szaldós elszámolást bruttó elszámolásba, tehát az ezt a támogatást igénybe vevők már csak ebbe az új rendszerbe léphettek volna csak bele. Ám a csúszások miatt a határidőt kibővítették, így ezennel ezt a célt nem érték el vele.

Egy másik jelentős, napelemmel kapcsolatos vissza nem térítendő támogatás szintén 2021-ben látott napvilágot. Ez kifejezetten az átlagjövedelem alatt élő családok részére indult el. Ezt az egy főre jutó éves jövedelem alapján határozták meg: 4 millió 850 ezer forintot meg nem haladó jövedelem tartozik bele ebbe a kategóriába. További feltétel volt a magyarországi lakcím és a köztartozás-mentesség. Ez már nem egy olyan általános pályázat, mint az előzőekben említett. Itt három opció állt a pályázók rendelkezésére: napelem rendszer a tetőre, napelem rendszer, illetve a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése (ebben az esetben elektromos fűtőegységekkel), vagy napelem rendszer, ugyanúgy a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer aktualizálása (ebben az esetben hőszivattyúval).

Ennél a támogatásnál változatosabb kritériumok vannak. Vannak olyan családok, ahol akár az összes költséget lefedte a hozzájárulás összege. Természetesen csomagonként eltérő, hogy ez mekkora értéket jelent.

Miért is érdemes a napelem pályázat igénybevétele? Azért, mert a napelem rendszer egy biztosan megtérülő befektetés a jövőbe. Ha ezt nem kizárólag önerőből teszed meg, akkor még hamarabb megtérül, mint akkor, ha az egészet saját pénztárcából fizeted. Természetesen az utóbbi esetben is megtérülő pénzügyi befektetésről van szó, így, ha ez akadályozna meg a döntésben, nem kell aggódnod rajta. Ez a megoldás pedig nemcsak a pénztárcának kedvez, hanem a környezetünknek is. Az energiaellátás környezetkímélővé tétele nagy feladata társadalmunknak, szóval egyre több család belépésével ezt is terjeszthetjük. Ezzel akár egy láncreakciót is beindíthatunk, hogy minél több állami támogatást kezdeményezzenek a napelemek telepítésére.

Végül ahogyan fentebb említettem, a napelemrendszer.info jól becsült, és az állam előállt egy újabb, vissza nem térítendő támogatással. Ez a kezdeményezés 2024-ben veszi kezdetét, amit magánszemélyek, haszonélvezők és lízingszerződéssel rendelkező személyek vehetnek igénybe. A támogatás a lakóépületek megújuló energiaforrással való ellátására irányul. Ezzel az intézkedéssel továbbá elérhetik, hogy a 2024. január elsejétől meginduló bruttó elszámolás ellenére is folytassák a magyar családok a napelemrendszerek telepítését. A támogatás tehát kifejezetten lakóhelyként szolgáló vagy lakhatási céllal épült ingatlanokra vehető fel, ezzel ösztönözve a háztartások önellátását. A kizáró okok a következők: köztartozás, a lakóingatlan vállalkozás székhelyeként bejelentett állapota, illetve a lakóingatlan tulajdonosai közös vállalkozással rendelkezése. Ebben az esetben az igényelhető támogatás maximális összege 5 millió forint. A támogatás mértéke az összes elszámolható költség 66%-át teheti ki.

Bárhogy is döntötök, hogy mit vesztek igénybe, mit nem, a napelemrendszer.info-t keressétek fel, akik a napelem pályázat segítségével, de anélkül is segítenek nektek a napelemrendszer kiépítésének összes lépésében.