szerver

A Windows Szerver jellemzői

A Windows Szerver operációs rendszerrel futó szervereket nevezzük együttesen Windows Szervereknek.

Valamelyest eltér a szimpla felhasználói Windows grafikus operációs rendszerektől és általánosan „távoli asztal” segítségével lehet hozzáférni. A távoli asztal nagyon hasonlít a szimpla asztalunkhoz, amit látunk, mikor bekapcsoljuk a számítógépünket.

Akadnak azonban különbségek, mert az adatok, a programok, vagy alkalmazások, amiket használunk, azok nem a mi merevlemezünkön vannak tárolva, hanem egy a miénktől független, távoli számítógépen.

A Windows Szerver használható fájlszerverként, webszerverként, alkalmazásplatformként, építhetünk segítségével címtárat, központosíthatjuk a rendszerfelügyeletet. A Windows Szerver licenszeit vagy használati jogait általában más szolgáltatók birtokolják, és rajtuk keresztül tudja a felhasználó igénybe venni a szolgáltatást.

A következő verziók léteznek manapság a Windows Szerverekből: 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2, 2016. A 2003-as verziókra a Microsoft többé nem nyújt támogatást, hiszen Windows XP-hez tervezték, aminek úgyszintén végleg megszűnt a támogatottsága.

Azt elmondhatjuk, hogy az egyik legelterjedtebb szerver szolgáltatás fajtává nőtte ki magát a világon. Nem csak sokoldalú, de a szerverszolgáltatásokhoz mérten viszonylag egyszerű használni is. A nagy szolgáltatók a VPS-kínálatában ugyancsak megtalálhatóak, mint a Doclernet  Windows VPS bérlés esetében is.

A Microsoft Windows Server 2008, a Vista alapjára épült, szerveroldali operációs rendszer számtalan beépített szerepkörrel és képességgel, mint például hálózati infrastruktúra- és alkalmazásplatform-szolgáltatások, virtualizáció, stb. Kicsit fejlettebb, Dinamikus Hardware Particionálással ellátott fejlesztés.

A Windows Server 2012 a legfontosabb, legjelentősebb újdonságokat felvonultató szerveroperációs rendszer a Windows 2000 Server megjelenése óta.

A rendszer nem csak új képességekkel bővült, hanem az alapok is teljes újragondolásra kerültek, mint például az új Hyper-V, a fájlszerver, a hálózatkezelés, a szerverfelügyelet, az alkalmazásplatform, és a távmunka területein mélyreható változások történtek. A Windows Server 2012 pedig most már különböző adatfelhők is kialakíthatóvá váltak.

A Windows Server 2016 pedig a Windows 10 platformjával bővíti a Windows NT szerverek családját és a 2012-es verzió továbbfejlesztésének számít.

Ez már NanoServer funkcióval ellátva érkezik, amely a hihetetlen egyszerűsége miatt kifejezetten alkalmas akár DNS kiszolgálónak akár Webszervernek, akár felhő alapú tárolásra.