Erre figyeljünk, hogy ne költsünk feleslegesen klímavásárláskor

Napjainkban egyre népszerűbb lett a klíma a háztartásokban. Az évről évre megdöntött melegrekordok után sokan választják az egyes légkondicionálók megvásárlását. Sőt, sokan, -ha már a meleg kiküszöbölésére ez a legjobb megoldás,- úgy döntenek, hogy a téli fűtés szezont is ezzel oldják meg. Szerencsére egyre energiatakarékosabb a használatuk, úgyhogy gyakran még spórolnak is azzal, hogy ezekkel a berendezésekkel fűtenek is. Rengetegen, akik még nem rendelkeznek háztartásukban légkondival, pedig erős késztetést éreznek olykor a 40-42 °C-os hőségben arra, hogy mégiscsak jó beruházás lenne. Azonban arányaiba véve még mindig nem a legolcsóbb portékák közé tartozik egy klíma. Ha szeretnénk vásárolni, két lehetőségünk van. Az első az az, hogy lejjebb adunk az igényeinkből.

 

Eldönthetjük, hogy az egész lakást, vagy házat szeretnénk e hűteni/fűteni, vagy elég csak pár szobát. Nyilván a kisebb teljesítményű klímák ára némileg olcsóbb, mint a nagyobbaké. Tehát először is számoljuk ki, hogy mekkora teljesítményű klíma szükséges nekünk. Erre van egy egyszerű képlet, miszerint a négyzetméterét annak a területnek, amin alkalmazni akarjuk a klímát meg kell szorozni 0,1-el. Tehát felteszem, 30 nm-en szeretnénk, ha hatna a légkondicionáló hatása, akkor egy 3kW-os klímára lehet szükségünk. (Ez természetesen csak egy egyszerű számítás, valójában figyelembe kell venni a hely magasságát is, illetve, hogy egyszerre mennyien tartózkodnak, mondjuk a helyiségben, de irányszámnak tökéletes.) Ha ez megvan, akkor figyelembe kell venni még a fogyasztását a klímának. Érdemes minél több pluszos A energiafogyasztású klímát keresni, mivel ez egy hosszabb távú beruházás. Azonban, ha nem szeretnénk hirtelen sokat költeni rá, akkor is érdemes az A++-s kategóriáknál maradni, de mondjuk elég egy A-+os is. Amiből lehet még engedni, az a zajszint. A klímák között a 30 dB zaj alattiak már halknak számítanak, a 25dB alattiak, pedig már-már hangtalanok. Tehát ha esetleg ez kevésbé érdekel minket, engedhetünk belőle és akár egy hangosabb klíma is jó lehet.

 

Viszont az igényeink feladása mellett van egy másik opció is.  Amivel a számunkra legjobb klíma megvásárlásával mégsem kell akkora összeget kifizetnünk. A következőekben ennek írom le a titkát, amiről csupán kevesen tudnak.

Klímavásárláskor az emberek nagy része pánikszerűen megrohamozza az internetet, hogy mi a helyzet a klímaárakkal, majd elcsügged. Természetes reakciónk, hogy automatikusan azokat a márkákat kezdjük el keresni, illetve azok a márkák hívják fel a figyelmünket, amiket ismerünk. Ezek a cégek általában több elektronikai terepen is dolgoznak, ezért jól ismertté váltak. De miután kétszer a mellkasunkhoz tettük a kezünket a klíma árakat meglátva jogosan vetődik fel bennünk a kérdés, hogy valóban szükségünk van nekünk erre a márkanévre. Mert a klímáknál is, mint minden más terméknél sokszor a márkanév az, ami feltolja a portéka árát.

 

Tehát ebben az esetben, először is fel kell mérnünk, hogy milyen igényeink vannak egy klímával kapcsolatban. Milyen legyen a zajszintje, legyen e wifi csatlakozása, milyen legyen az energiatakarékossága, fűtsön és hűtsön is egyszerre, illetve megtehetem e, hogy 1-2 szoba kondicionálása helyett, akár még több helyiség, netán az egész házét szeretném e valójában, illetve, hogy mennyi az az összeg, amit belefektetnék? Ha ezek a kérdések megválaszolásra kerülnek, akkor kezdődhet is klímakeresés! Érdemes egy lapra felvezetni mindent, hogy milyen korlátok között mozoghatunk keresés közben, illetve ilyesfajta igényeinket elmondván szakembernek, illetve azt, hogy nem feltétlenül ragaszkodunk a márkanévhez, jóval több pénzt tudunk megspórolni.