Fogfehérítés, otthon vagy a rendelőben?

Mindenki fehér fogakra vágyik, amelyek nyugodtan mutogathatók, hiszen akinek sárgás-barnás a fogsora, lehet, hogy kevésbé szívesen mosolyog. Egyébként nemcsak esztétikaiak a fogfehérítés előnyei, hanem egészségügyi szempontból is jótékony lehet, ugyanis a fogkőmentesített, fehér és sima fogakon kevésbé tapad meg a baktériumokat tartalmazó lepedék, és könnyebben felfedezhetők és időben kezelhetők az elváltozások is.

Az a kérdés, hogy otthon tehetünk-e hatékonyan annak érdekében, hogy fehérek legyenek a fogaink? Sokféle módszer létezik a fogak otthoni fehérítésére. A legegyszerűbb az olyan fogkrém használata, amely tartalmaz olyan összetevőket, mint például a hidrogén-peroxid. További módszer az úgynevezett „fogfehérítő rúd” használata, amely általában hidrogén-peroxidos gélt tartalmaz, és rendszeres használatával a fogak általában világosabbá válnak.

Egy másik otthon használható módszer a fogak fehérítésére az olyan szájvíz használata, amely segít eltávolítani a szennyeződéseket a fogakról, és lassítani a fogkőképződést. Léteznek fogkő-eltávolító szerek is, amelyek különböző savakat tartalmaznak, és használatukkal megszabadulhatunk a fogkőtől és a sötét színű lepedéktől. Fogfehérítő rágógumik is vannak forgalomban, amely ugyanazt a hatást ígéri elérni.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a módszerek általában hatékonyak lehetnek a fogak átmeneti fehérítésében, a legtöbb esetben a fogorvos által végzett professzionális fehérítés az egyik leghatékonyabb módszer a fogak hosszú távú fehérítésére. Mindig konzultálj fogorvosoddal, mielőtt bármilyen fogfehérítési eljárást végeznél otthon, hogy megbizonyosodj arról, hogy a fogaid egészségesek, és az otthoni fogfehérítési eljárásokkal nem okozol-e akaratlanul is kárt a fogaidnak! Ugyanis ha vékony a zománc a fogaidon, akkor nem ajánlott ezeknek az otthon elvégezhető kezeléseknek egy része. 

A fogfehérítés – történjen otthon vagy fogorvosi rendelőben – csak akkor nevezhető hatásosnak, ha 6-8 árnyalatnyit fehérebb lesz utána a fogunk. Tartósnak nevezhetjük a fogfehérítést, ha legalább egy-két éven keresztül nem kell megismételni – egyébként ennél gyakrabban nem is ajánlott végezni, mert káros lehet a fogainknak. Összegezve, a fogfehérítés akkor sikeres, ha hatásos és tartós, és ez akkor garantálható, ha a megfelelő hatóanyagokat használták az eljárás során, megfelelően hosszú volt a fehérítés időtartama, és a fogak zománca jó állapotú. 

A fogorvosok is általában különböző peroxid alapú oldatokat használnak a fogak fehérítésére. A legtöbbször használt peroxid alapú oldat a hidrogén-peroxid, amely oxidáló hatású. Az mítosz, hogy a professzionális, fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés károsítaná a zománcot: ha megfelelő anyagokkal és technikával dolgoznak, és szakemberek végzik a fehérítést, akkor nem adódhat ebből probléma. Viszont nem mindenkinek lehet valóban hatékonyan kifehéríteni a fogait, különböző okokból. Van olyan is, hogy valakinek alapból sárgásabbak a fogai, vagy egy olyan gyógyszert szed valamilyen betegségre, amely a fogak elszíneződését okozza. Ha fogorvosi rendelőben szeretnénk fogsorunkat fehérebbé varázsoltatni, azt minden esetben egy állapotfelmérésnek kell megelőznie, ekkor a fogorvosunk vázolni fogja, hogy esetünkben a fogaink állapota alapján milyen eljárásokat lehetne alkalmazni sikerrel, és melyiknek mik az előnyei és hátrányai.

Fontos megjegyezni és tudatosítani, hogy mindenfajta fogfehérítés hatása átmeneti, és idővel újra elszíneződhetnek a fogak. A fogorvosok ajánlásai szerint rendszeresen kell fogat mosni a fogak fehérítése után is, hogy az eredmény hosszabb ideig tartson, óvakodni az elszíneződést okozó ételek, italok, fogyasztásától, dohányzástól.

A sepsiszentgyörgyi Fusion Dental fogászati klinikán a WHITEsmile Flash fogfehérítést alkalmazzuk nagy hatékonysággal, ügyfeleink legnagyobb megelégedésére, ugyanakkor még számos esztétikai fogászati kezelést kínálunk számukra. A Fusion Dental Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb fogászati klinikája, amely technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban.