Harmonika ajtók

Harmonika ajtók, tolóajtók: miben segítenek?

A fényszegény helyeken különösen sokat tudnak segíteni ezek az ajtók. Az ajtók természetesen üvegezett kivitelben is választhatók, így azokban a lakásokban, ahol nincsen elég hely vagy sötétek a szobák bátran alkalmazhatók. A tolóajtók és a harmonikaajtók széles választékát kínálja a Szalafa.

Tolóajtóknál két fajta közül választhatunk, fal előtt futó vagy falba futó. A fal előtt futó tolóajtóknál, ahogy a neve is sejteti a fal előtt lehet tolni az ajtó mindkettő szárnyát. A falba futó ajtó a falban fut és ez sokkal praktikusabb és elegánsabb, mint társa. Tolóajtóknál érdemes már építkezéskor a terveknél figyelembe venni, főleg, ha falba futót szeretnénk. A falfülkét gipszkartonból igen egyszerűen ki lehet alakítani, de választhatunk tégla falazatot is. Mivel ez piszokkal jár, így ha már meglévő otthonunkba szeretnénk a tolóajtót, akkor számoljunk az ezzel járó kellemetlenségekkel.

A Szalafa által kínált tolóajtóknál egy felső sín kerül felszerelésre, amely segít az ajtó vezetésében, tologatásában. Alul egy kis vezető nyelvecske látható, így ez nem foglal el túl sok helyet és nem is nagyon feltűnő. Ha kétszárnyú ajtót szeretnénk, akkor használjunk szinkron vasalatot. A vasalat segítségével a két tolóajtó szárnyat egyszerre lehet mozgatni, így az könnyedén siklik. Az ajtókra lehet felszerelni tolóajtókagylót vagy fogantyút. Többféle szín közül is választhatunk, így harmonizálhat magával az ajtóval.

A tolóajtók mellett lehetőség van harmonika ajtót választani. A harmonikaajtó szárnyak minden esetben függőleges tengely mentén kerülnek felfüggesztésre. Az ajtó egy sínen gurul és magának az ajtónak a súly nem terheli a pántokat. Az első ajtószárnyak, amelyek közvetlenül a tokszárak mellett helyezkednek el mindig fele olyan szélességűek, mint a középső szárnyak. Ez biztosítja azt, hogy a szárnyak tökéletesen egymásra záródjanak. Létezik a harmonikaajtóknak egy másik típusa is, ez sok kis ajtószárnyra tagolódik és ezeket a kis szárnyakat ugyan úgy felfüggesztik. Teljesen egymásra tolhatók és szárnyanként két lamellát alakítanak ki. Előnye, hogy a szárnyak a falban teljesen eltüntethetők.