téli gumi

Hol kötelező Európában a téli gumi?

Amennyiben külföldi utazást tervez ősszel vagy télen, jobb ha tud arról, hogy hol kötelező a téligumi használata. Hazánkban és Európa országaiban is különféle előírások vonatkoznak a téligumik, valamint a hólánc használatára. Amennyiben külföldi utazásra indulunk a téli időszakban akkor nem árt tisztában lenni a szabályokkal, hiszen a szabálytalankodókat minden esetben megbüntetik.

 

Magyarországon hólánc táblákkal jelzik azok kötelező használatát, egyéb esetekben nem szükséges felhelyezni a kerekekre. A téligumi használata sem kötelező, de ha baleset történik, akkor számíthatunk arra, hogy emiatt büntethetők vagyunk baleset okozása esetén. A szomszédos Ausztriában november 1. és április 1. között minden személygépkocsinál és 3,5 tonnánál nem nehezebb teherautónál téli útviszonyok esetén kötelező a téli abroncs használata. A téligumi profilmélységének minimum 4 milliméteresnek kell lennie. Ha összefüggő hó- vagy jégréteg van az utakon akkor kell csak a hóláncokat használni. Ha nem figyelünk oda a szabályok betartására akkor 35 és 5000 euró közötti büntetésre számíthatunk. Ezen felül a fent jelzett időszakban ellenőrizhetik, hogy a hólánc minden autóban megtalálható-e. Csehországban szintén november 1. és április 15. között a hajtott tengelyen 6 mm profilmélységű abroncsokkal lehet az utakon közlekedni. A hólánc használatáról táblák értesítik a sofőröket.

 

Franciaországban nem kötelezik a sofőröket a téli abroncs használatára, de a hólánc kötelező. A hóláncok használatára táblával hívják fel a sofőrök figyelmét. Horvátországban, ha 5 centiméternél nagyobb a hó vagy jegesek az utak, akkor kötelező a hóláncot az autóban tartani. Téli vagy négyévszakos abroncsokkal lehet ebben az országban télen közlekedni. Hóláncot Lika és Gorki Kotar környékén kötelező használni. Luxemburgban ajánlják a téli abroncsok használatát, de nem kötelezik rá a sofőröket. Elől téli és hátul nyári abroncsokat kell szerelni az autókra. Németországban nincsen kötelező előírás, de a havas-jeges utakon jó ha. van téli abroncsunk, ellenkező esetben 40 euróra büntethetnek. Ha akadályozzuk a forgalmat a téli abroncs hiánya miatt, akkor 80 eurós a büntetés.