Kihagyhatatlan őszi programok Maros megyében

Az őszi időszakról leggyakrabban a szüret juthat eszünkbe, és a termésvásárok, ahol őszi szezonzöldségeket és gyümölcsöket lehet beszerezni közvetlenül a termelőktől, szóba állni velük, megkérdezni, milyen volt az idei termés, és egyáltalán, az őszi napsütésben kosarunkkal bóklászva bevásárolni a legzamatosabb almából, körtéből, szőlőből, bónuszként még egy disznótököt is kiszemelve, ami aztán lámpásként varázsol igazi őszi hangulatot a lakásunkba vagy udvarunkra. Ám novembertől ezek a vásárok a beköszöntő hideg miatt elmaradoznak, és aztán decemberig nem is nagyon várhatóak ilyen közösségi események.

Az ősz ugyanakkor a városnéző, múzeumlátogató, kultúrafogyasztó turizmus időszaka is, hiszen ilyenkor számos rendezvény, előadás, koncert van a nagyobb városokban. Az őszi események Maros megyében is főleg kulturális jellegűek. Novemberben a vitán felül legnépszerűbb, kihagyhatatlan eseménysorozat a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár lesz november 10-13. között, amelyre minden évben ezrek érkeznek az egész országból és külföldről is. Pontosabban az utóbbi két évben a pandémia miatt elmaradt a korábban megszokott pezsgés, hizen 2020-ban a könyvvásáron csak online-beszélgetések és online könyvbemutatók voltak, és még 2021-ben is csak egy kisebb vásárt tartott a Romániai Magyar Könyves Céh a marosvásárhelyi vár kupolájában. A szervezők idén szeretnének visszatérni a régi kerékvágásba, és a szokásos időpontban, november második hetében, a szokásos helyszínen, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban szervezik meg ezt a fontos eseményt.

A könyvvásár keretében számos könyvbemutató, író-olvasó találkozó, beszélgetés és dedikációs esemény lesz, működik majd Irodalmi Kávéház, és a különböző programok mondhatni fesztiválszerűen belakják a színházban rendelkezésre álló tereket. Ennek megfelelően a programot színházi produkciók, koncertek, vetélkedők, gyermekprogramok is színesítik. A rendezvény mottója idén: „Könyvben utazunk”.

A szervezőknek sikerült megnyerniük a magyarországi és az erdélyi irodalom krémjét, így a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt többek között olyan meghívottak tisztelik meg jelenlétükkel, mint Balázs Imre József, Bereményi Géza, Berg Judit, Darvasi László, Elek Tibor, Fekete Vince, Garaczi László, Hajdú Farkas Zoltán, Havas Juli, Kiss Noémi, Korpa Tamás, Laboda Kornél, Markó Béla, Márton Evelin, Márton László, Mészáros Sándor, Nyáry Krisztián, Oravecz Imre, Papp-Zakor Ilka, Péntek Orsolya, Szántó T. Gábor, Szegő János, Szőcs Petra, Tolnai Ottó, Torma Mária, Tóth Krisztina, Vida Gábor vagy Zágoni Balázs. Újdonság, hogy idén egy díjat is létrehoztak, amit olyan erdélyi magyar író kaphat meg, akinek az utóbbi egy évben jelent meg könyve. Az Év szerzője díjat a könyvvásár idején fogják átadni a kiválasztott szerzőnek.

November 10-én Korszellem, értékrend, emberiesség a mai magyar irodalomban címmel lesz izgalmasnak ígérkező kerekasztal-beszélgetés Bereményi Géza, Korpa Tamás, Markó Béla, Péntek Orsolya, Tolnai Ottó és Vida Gábor részvételével, Mészáros Sándor moderálásával. November 11-én Darvasi László, Fekete Vince, Garaczi László, Márton Evelin, Márton László és Szántó T. Gábor, Szegő János irányításával azt a kérdést járják körül, hogy van-e jelentősége a kánonba-tartozásnak az irodalmi értékek megítélésekor. Ezt követően Nyáry Krisztián híres Így szerettek ők könyvének harmadik kötetét mutatják be, amelyet egy, a kötet inspirálta dramatizálás tesz még különlegesebbé. November 12-én Könyvben utazunk témában Kiss Noémi, Nyáry Krisztián, Oravecz Imre és Péntek Orsolya ülnek egy asztalhoz, majd a női irodalomé lesz a főszerep: Torma Mária moderálásában Berg Judit, Kiss Noémi, Márton Evelin, Papp-Zakor Ilka, Péntek Orsolya, Szőcs Petra és Tóth Krisztina beszélgetnek.

A 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében az Evilági zenekar november 12-én koncertezik Muzsikácska címmel kicsiknek és nagyoknak, másnap, a kulturális seregszemle utolsó napján pedig Vers és zene címmel Tóth Krisztina költő és Szántó Marcell gitárművész előadását lehet megtekinteni. A szervezők által gyerekeknek meghirdetett olvasójátékra 1200 gyerek jelentkezett; a könyvvásár négy napja alatt egyébként 25 féle gyermekprogrammal várják a kicsiket és a családokat.

A Visitmures oldalán mindezeken túlmenően az Események menüpont alatt böngészhetsz a gazdag Maros megyei programkínálatban, ahol biztosan találsz kedvedre való elfoglaltságot és szórakozási lehetőséget.