Milyen befektetési tanácsokat érdemes megfogadni 2017-ben?

Ha a pénzügyi döntésekről van szó, akkor mindannyian szeretjük ezeket a lehető legtöbb információ birtokában meghozni. Sokan vannak, akik a világhálón keresztül igyekeznek tájékozódni, mások ismerősök tanácsait kérik ki. A független befektetési tanácsadók szolgáltatásait is egyre többen veszik igénybe, hiszen segítségükkel egyszerűen megtalálható a személyes igényeknek leginkább megfelelő megoldás. A választás során nem csak a várható hozamot érdemes szem előtt tartani, hanem az ennek érdekében vállalt kockázatot is.

S hogy melyek azok a befektetési formák, amelyekkel biztosan nem lőhetünk mellé? A Grantis álláspontja szerint az ingatlanpiac nem lesz mindig ilyen likvid, ezért megéri egyéb lehetőségek iránt is érdeklődni. Amit elsősorban tisztázni kell magunkban, az az, hogy mennyi kockázatot vállalnánk. Ennek függvényében kategorizálhatjuk a befektetési lehetőségeket. A szakemberek a leginkább kockázatkerülő ügyfeleknek a kincstárjegyeket, az államkötvényt, a pénzpiaci alapokat és a likviditási alapokat szokták javasolni.

Vannak olyan érdeklődők, akik egyensúlyra törekednek a kockázatok és a hozam terén, s főként a diverzifikálást részesítik előnyben. Számukra a vállalati kötvények, a részvények és a származtatott befektetési alapok lehetnek az ideálisak. A tipikusan kockázatvállaló lehetőségek esetében egyértelműen a hozamon van a hangsúly, s ennek érdekében akár komoly kockázatot is vállalnak az érdeklődők. A kifejezetten kockázatvállaló befektetési formák között elsősorban a warrantok, a short opciók, a tőzsdei határidős ügyletek, valamint a tőkeáttételes termékek találhatóak meg.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden esetben egyéni lehetőségeinknek és céljainknak megfelelően válasszuk meg a befektetési formát. Amennyiben nem mozgunk otthonosan a területen, úgy hasznos lehet független szakértőhöz fordulni. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy egyénre szabott ajánlatok közül válogathatunk, melyek minden tekintetben megfelelnek az anyagi lehetőségeinknek és persze a kockázatvállalásról vallott felfogásunknak. Nagyon fontos, hogy először saját magunkban tisztázzuk, milyen összeg befektetését engedhetjük meg magunknak, s a milyen mértékű kockázat vállalásával lépnénk a befektetési piacra. A lehetőségek tárháza rendkívül széles, s egy jó választással anyagi biztonságot teremthetünk akár hosszú távra is. Az online tájékozódás mellett megéri szakember segítségét kérni.