darts

Milyen egy darts tábla?

A darts tábla egy speciális céltábla, amelyen a játékosok célba dobják a nyilakat a játék során. A hagyományos darts tábla hivatalosan „Bristle board” néven is ismert. A Bristle board egy köralakú tábla, amelyet általában szálfából készítenek. Az alábbiakban részletesen ismertetem a hagyományos darts tábla felépítését:

Külső gyűrű: A tábla külső részén egy vastag fémgyűrű található, amely a tábla határait jelöli. Ebben a területben dobott nyíl értéke nulla pont.

Dupla gyűrű: Közvetlenül a külső gyűrűn belül található egy vékonyabb dupla gyűrű. Ha a nyíl ezen a területen ér célba, akkor a pontszám kétszeresét éri.

Tripla gyűrű: A dupla gyűrűtől beljebb található egy vastag tripla gyűrű. Ha a nyíl ezen a területen ér célba, akkor a pontszám háromszorosát éri.

Belül: A tábla középső része, ahol a pontszámok a legmagasabbak. Itt található a „Bullseye” vagy „Bull” terület.

Külső Bullseye: A Bullseye középső részén egy kis kör található, amelyet külső Bullseye-nek vagy Bullnak neveznek. Ha a nyíl ezen a területen ér célba, akkor 25 pontot ér.

Belül Bullseye: A külső Bullseye közepén egy még kisebb kör található, amelyet belső Bullseye-nek vagy Bullnak neveznek. Ha a nyíl ezen a területen ér célba, akkor 50 pontot ér.

Szegmensek: A tábla különböző szegmensei a Bullseye körül helyezkednek el. Ezeket a szegmenseket vonalak osztják el, és a számokkal vannak címkézve. Az egyes szegmensekben található számok jelölik a pontértékeket, amelyeket a játékosok elérhetnek.

Egy darts tábla pontos specifikációi és címkézése általában a szabványoktól függenek, mint például a PDC vagy a BDO. Fontos megjegyezni, hogy a tábla mérete és felépítése lehet eltérő a különböző darts szervezetek vagy versenyek között.