Milyen időjárású országokban érdemes négyévszakos gumival járni?

A biztonságos közlekedés nem csak a vezetői tapasztalaton, a gépjármű általános állapotán vagy a jó helyzetfelismerő képességen múlik, hanem a használt gumi fajtáján is. Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserére minden évben felhívják figyelmünket a szakemberek. De mégis mi a helyzet akkor, ha négyévszakos gumival szeretnénk az utakra gurulni? Mennyire megbízható ez a megoldás és milyen időjárási viszonyok között érdemes mellette letenni a voksot?

Hét fok alatti hőmérséklet esetén már a téli gumit javasolják a szakemberek, hiszen ez mind felületi kialakítását, mind anyagösszetételét illetően alkalmasabb ilyenkor a közlekedésre, mint a nyári gumi. A magasabb szilika tartalom és a mély bordák, sűrű lamellák együttesen szolgálják télen a menetstabilitást és az aquaplaning ellenállást. De vajon elvárható mindez a négyévszakos gumitól? Abban ez esetben, ha komoly mínuszokra, jelentős havazásra és hetekig tartó jeges utakra nem kell számítani az időjárási viszonyokból adódóan, akkor kétségtelen, hogy a négyévszakos gumiabroncsok is megfelelőnek bizonyulhatnak. Ezek a téli és a nyári gumi jellemzőit igyekeznek egyesíteni magukban, ezzel megspórolva a szezonális gumik beszerzésének, fel- és leszerelésének költségeit.

Fontos megemlíteni, hogy a jelentős hegyvidéki területekkel rendelkező országokban a négyévszakos gumi nem bizonyul megfelelőnek. Esetükben nem csak téli gumi szükséges, de hólánccal is fel kell szerelni egyes útszakaszokon a járművet. Ugyanakkor az enyhe klímának örvendő országokban a sík területeken megfelelő lehet a négyévszakos abroncs is. De vajon a meleg hónapokban mennyire hasznos, ha a takarékoskodás apropóján nem cseréljük le a téli gumit? Ezzel nem csak annak gyors kopását érhetjük el, de a menetzaj és a fogyasztás is nagyobb lesz. Tavasszal tehát mindenképpen érdemes vagy négyévszakosra, vagy nyári gumira váltani.

A minden szempontból megfelelő gumit akár online is beszerezhetjük, így még otthonunk kényelmét sem kell elhagyni. Nincs tisztában azzal, milyen márka mellett lenne érdemes dönteni? Erre valók az autógumi tesztek, melyeket minden évben kétszer elvégez az ADAC. Az időjárási-és útviszonyoknak megfelelő gumi használatával sokat tehetünk a biztonságos közlekedés érdekében.