Nyáron a nyílászárók javítása Budapesten különösen fontos

Az ingatlanok felújítása, korszerűsítése során rendszerint a nyílászárók cseréje, felújítása a leggyakrabban választott munkálat. Nem csak a téli kevesebb fűtésszámla miatt lényeges ez, hanem a meleg hónapokban optimális hőszigetelés apropóján is. Hazánk időjárása egyre szélsőségesebbé kezd válni, ezért korántsem mindegy, hogy mit tudunk megtenni a jobb közérzet és a kényelem érdekében. A nyári meleg fülledtsége még rosszabb tud lenni a fővárosban, ezért nem árt, ha gond esetén meg lehet javítani a nyílászárókat.

 

A szakemberek azonban a kifogástalan hőszigetelés megvalósítása esetén rendszerint felhívják a figyelmet a penészesedés problémájára. Számos, hőszigeteléshez használatos alapanyag nem engedi a levegőt minimálisan sem mozogni. Ugyan ennek előnyeit télen és nyáron egyaránt érezhetjük, de a lakásban a magas páratartalom legalább ennyi hátulütővel jár. Tudta, hogy akár négy nap is elég ahhoz, hogy a hideg falfelületeken lecsapódott nedvesség penészesedéssé alakuljon? A kereszthuzattal történő szellőztetés mellett a páramentesítő készülékekben rejlő erő is megfontolandó megelőzés gyanánt.

Nyáron egyébként gyakran tapasztalni, hogy a nagyvárosokban akár 4-5 fokkal is melegebb lehet, mint vidéken, vízparton, vagy éppen a hegyekben. Ez akkor válik igazán kellemetlenné, ha a hőmérséklet egyébként is messze harminc fok fölött mozog. Az elmúlt években számtalanszor bebizonyosodott, hogy a régi nyaraknak már nyoma sincsen, és sokan kifejezetten túlélésre játszanak a nyári időszakban. Klíma nélkül gyakran elképzelhetetlen a lakásban tartózkodás, de ha ezzel nem is rendelkezünk, akkor legalább a jól szigetelő nyílászárók előnyeit érdemes kihasználni.

Mivel a csere gyakran tetemes összegekbe kerül, ezért megéri szakembertől tájékozódni arról, lehetséges-e az ablakok felújítása. Ugyan a régi, több ponton meghibásodott, korhadt nyílászárók helyett célszerű újat beszerezni, de sok esetben igenis van mód a javításra és ezzel a költségek minimalizálására. Nem elhanyagolható az sem, hogy a javítással egy sor munkálat megspórolható, és így rövid idő alatt elkészülhetnek a szakemberek a feladattal. Ha nyáron nem is gondolt a felújításra, még nem késő elvégezni a tél beköszöntét megelőzően a szükséges teendőket.