Változott a jogos védelem megítélése

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakosok nagy része nincs pontosan tisztában a kötelezettségeivel és a jogaival. Az új büntető törvénykönyv életbe lépésekor változott a jogos védelem meghatározása, megítélése. Ez a változtatás már jó ideje megtörtént, mégis még mindig több félreérthető információ kering róla a köztudatban.

Ez leginkább egy-egy a médiában nagy port kavaró eset kapcsán válik nyilvánvalóvá. A félreértéseket mielőbb tisztázni kell, hiszen időről időre hallhatunk olyan esetekről, amikor a megtámadottból vádlott lesz, és ezt mindenkinek érdeke elkerülni. A jogi fogalmak ismeretére bárkinek és bármikor szüksége lehet. Mi a megengedett, és mi a már büntethető viselkedés ha valaki a családja vagy az otthona biztonságát védené meg?

A jogos védelem egy olyan büntetőjogi fogalom, ami az egyik büntethetőséget kizáró ok. De milyen viselkedés tartozik ilyen megítélésbe? A jogosan védekező személy ilyenkor egy olyan közvetlenül fenyegető támadást akadályoz meg, amire akkor és ott, az adott pillanatban a hatóságoknak nincs lehetősége. Nem büntetendő tehát az a cselekmény, ami a jogtalan támadás elhárításához szükséges.

Ha részletesebben is érdekli a jogos védelem fogalma, akkor látogasson el a Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapjára. Itt további részletekről és további jogi fogalmakról is olvashat, bárki számára érthető módon. Még egy jó tanács: Ha bármilyen bűncselekmény elkövetésével vádolják, akkor ne habozzon segítséget kérni. Tegye meg még mindezt az első vallomástétel előtt, hiszen egy elhamarkodott, rosszul megfogalmazott vallomás a későbbi védekezésének az esélyein ronthat.